A jsou tady kopřivy.

31.03.2018

Stejně jako každý rok touto dobou, jsou u mě teď v hlavní roli kopřivy. Dnes přiznávám jsou kupované. Ale čerstvé, z farmářského trhu a vím, že jistě potěšil můj nákup toho, kdo si přivstal kvůli tomu, aby zase potěšil mě. A to už je radost dvojnásobná. A protože je dnes úplněk a rozhodla jsem se pro jarní očistu těla i fyzického, mám dnes lehký půst. Teplá voda střídá heřmánkový čaj a kopřivy v nádivce a v čaji dostanou prostor až zítra, kdy tím začnu svoji třítýdenní kopřivovou kůru. Vzhledem k tomu, že nám takto krásně vznikly čtyři dny volna, myslím, že očištěná budu až až. Protože vzhledem k tomu, že pracuji poctivě na nové podobě semináře Duševní hygiena jako každodenní rituál, nevylezu zítra z prožitku tohoto semináře na vlastním těle. Takže letošní Velikonoce vypadají opravdu na řádnou očistu těla i ducha. No a když jsem u té mé, třítýdenní kopřivové kůry, tak jen pro připomenutí, kdyby někdo nevěděl. A kdo ví, dál číst nemusí a přeji mu tímto krásné Velikonoce a jarní dny, plné radosti a elánu.

Takže, moje pichlavá kamarádka kopřiva.

Na konci zimy i teď na jaře je ideální pomocnicí v boji proti jarní únavě i pro Vaši očistu. Nyní sbírejte čerstvé lístky a můžete tak až do půle května, pokud to nestihnete, potom zase až od června do září. Popíchání se nebojte, hodného nepálí:-) V každém případě, velmi doporučuji zařadit nyní tuto naši pichlavou kamarádku do svého jídelníčku, ať už ji přidáte čerstvou do pomazánky, nebo si dopřejete třítýdenní kůru s čajem, kdy si pochutnáte na jednom šálku denně jezte a pijte ji s chutí. A při trhání jí poděkujte a chvalte:-)

Receptů na dobroty je dost, Vy si najdete jistě ten svůj, já jen přidám pár dodatků na závěr.-)

-pokud se rozhodnete pro čaj a dopřejete si třítýdenní kůru, zvyšte příjem tekutin, protože kopřiva odvádí z těla vodu.

- zařaďte zároveň do jídelníčku banány, nebo jiný příjem draslíku, protože i ten kopřiva vyplavuje.

- dětem do dvou let nepodávat a starším lidem snížit dávkování

- pokud se popálíte, potřete si postižená místa šťovíkem (o šťovíku příště), nebo rozmarýnem.

Jak jednoduché to je? Dvě zarovnané lžičky sušených listů kopřivy zalijte čtvrtlitrem vroucí vody a nechte deset minut louhovat. Poté sceďte a teplý popíjejte. Chcete-li si pochutnat, pijte svůj šálek vždy čerstvý.

S úsměvem a šálkem svého heřmánkového čaje 

Marcela Magdaléna

p.s. a vidíte jak je dobře někdy si sáhnout i zpět do vlastních řádek? před rokem jsem v příspěvku slíbila, že příště o šťovíku. A? No nenapsala jsem Vám to :-) A přitom si to tady u mě tolik zaslouží. Tak třeba.. zítra?