Moje pichlavá kamarádka kopřiva

17.04.2017

Pro někoho plevel, pro někoho léčivý plevel a pro někoho radost. Nemám zahrádku, která by trpěla přemnožením této sebevědomé bylinky. Možná protože nemám žádnou zahrádku. Mou zahrádkou jsou pole louky lesy, proto pro mě je přesně radost, když ji potkám. A že to není až tak problém. Kopřiva je u nás celkem rozšířená a protože jak vnímám, velmi sebevědomá svých kladů a blahodárných účinků na naše zdraví, když si jí náhodou nevšimnete a jen tak si projdete neomaleně kolem, dá o sobě okamžitě vědět lehkým píchnutím. Už jen za to poděkujte a berte to jako preventivní kůru proti nemocem kloubů. Na konci zimy i teď na jaře je ideální pomocnicí v boji proti jarní únavě i pro Vaši očistu. Nyní sbírejte čerstvé lístky a můžete tak až do půle května, pokud to nestihnete, potom zase až od června do září. Popíchání se nebojte, hodného nepálí:-) V každém případě, velmi doporučuji zařadit nyní tuto naši pichlavou kamarádku do svého jídelníčku, ať už ji přidáte čerstvou do pomazánky, nebo si dopřejete třítýdenní kůru s čajem, kdy si pochutnáte na jednom šálku denně jezte a pijte ji s chutí. A při trhání jí poděkujte a chvalte:-)

Receptů na dobroty je dost, Vy si najdete jistě ten svůj, já jen přidám pár dodatků na závěr.-) 

-pokud se rozhodnete pro čaj a dopřejete si třítýdenní kůru, zvyšte příjem tekutin, protože kopřiva odvádí z těla vodu.

- zařaďte zároveň do jídelníčku banány, nebo jiný příjem draslíku, protože i ten kopřiva vyplavuje.

- dětem do dvou let nepodávat a starším lidem snížit dávkování 

- pokud se popálíte, potřete si postižená místa šťovíkem (o šťovíku příště), nebo rozmarýnem.

Jak jednoduché to je? Dvě zarovnané lžičky sušených listů kopřivy zalijte čtvrtlitrem vroucí vody a nechte deset minut louhovat. Poté sceďte a teplý popíjejte. Chcete-li si pochutnat, pijte svůj šálek vždy čerstvý. 

S úsměvem a šálkem svého kopřivového čaje Marcela Magdaléna